Alt du trenger å vite om periodisk kjøretøy kontroll (EU-kontroll)

Det er ikke alltid lett å vite hva du trenger å vite om periodisk kjøretøy kontroll godkjenning. Vi har derfor samlet de mest vanlige spørsmålene vi får av våre kunder i artikkelen under. Hvis du ikke finner svar på spørsmålet ditt - ta kontakt med oss her.


Hva sjekkes på en EU-kontroll?

Et av de vanligste spørsmålene vi får handler om hva verkstedet sjekker under en periodisk kjøretøy kontroll. Kort fortalt sjekker vi 2 deler; en trafikksikkerhets del og en miljødel. Begge punktene inngår i kontroll instruksen som sendes ut av Statens Vegvesen.

I miljødelen måler vi blant annet væske lekkasjer, avgasser og støy, og i trafikksikkerhets delen sjekker vi blant annet lys, sikt, hjul oppheng, belter og bremser. Vi sjekker også om du har refleksvest og påbudt varseltrekant. Det kan derfor være greit å legge dette synlig i bilen når du leverer den til periodisk kjøretøy kontroll. 


Hva koster en EU-kontroll?

Hos oss får du en periodisk kjøretøy kontroll til kr. 1.100,-. 

Hvis bilen ikke blir godkjent må den på etterkontroll. Dersom verkstedet utfører jobben og ettergodkjenner bilen er prisen kr. 275,-.

Dersom eier velger å reparere bilen selv, koster periodisk kjøretøy kontroll kr. 575,-. (Dette er fordi verkstedet må påse at reparasjonen er fagmessig og sikkerhetsmessig utført.)


Hvor lang tid tar en kontroll?

En periodisk kjøretøy kontroll tar mellom 45 og 60 minutter å gjennomføre.


Bilen min ble ikke godkjent - Hvorfor?

Når bilen ikke blir godkjent betyr det at den ikke tilfredsstiller minstekravene til sikkerhet og miljø. Grunnen til dette kan varierte fra bil til bil. Når bilen ikke godkjennes, mottar du en kontrollseddel. Her står alle feilene på bilen din.

Feil med tall 1 - små feil som vi liker å kalle det - er ikke grunnen til at bilen ikke ble godkjent. Dette er feil som ikke trenger ny kontroll, men som kan være greit å fikse. Her kan det være at du har glemt refleksvest eller andre små ting. 

Feil med tall 2 - større feil - er en grunn til at bilen ikke ble godkjent. Feilene må fikses opp og det må bestilles en etterkontroll. Frist for etterkontroll skal være oppgitt - det kan også sjekkes på vegvesenet sine sider. 

Feil med tall 3 - store feil - gir kjøretøyet bruksforbud. Dette vil si at bilen ikke kan brukes før feilene er rettet og godkjent på etterkontroll. 


Bilen min ble godkjent - når er neste kontroll?

Fristen beregnes ut fra datoen du tar hovedkontroll, og ikke når du tar en eventuell etterkontroll. Hvor lang tid det går mellom hver kontroll varierer, men på bilene vi utfører periodisk kjøretøy kontroll på - personbiler med egenvekt inntil 3500 kg - er det vanlige at den skal inn på en ny godkjenning innen 2 år. 


Har du fortsatt spørsmål? Ta kontakt her.

Kontakt
56 57 48 88post@skaathunbilverksted.noIndustrivegen 89, 5210 OS
Åpningstider
Mandag – fredag: 08:00 – 16:00
Lørdag: Stengt
Søndag: Stengt
Følg oss
Nøkkelinfo
Vi har 30 års erfaring
Vi har 10 fast ansatte
Vi er et godkjent bilverksted
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram